Vi er veldig smarte, så jeg kan begynne å kjede meg veldig fort, hvis jeg er mye alene og ikke har noe å gjøre.

Vi blir som regel mellom 30 og 50 kg tunge, jeg veier ca 30 kg og er ca 80 lang, 44 høy og 80 cm rundt magen ( OBS: Utdaterte mål, nye mål kommer snart! 🙂 ), litt avhenging av hvor mye jeg har spist, vi kan bli ca 15 år gamle.

Det er viktig for griser å være mye ute, så ikke skaff deg minigris hvis du ser at det kan bli vanskelig, det er også veldig viktig at du har en backup plan, hvis grisen ikke vil være innendørs lenger, for eksempel at du har et hus i hagen hvor to eller flere griser kan bo sammen.

Jeg kommer i brunst i 5 dager hver måned, og da vil jeg helst være i bevegelse og gå ute å lete etter en partner nesten hele tiden, så da går jeg og faren min lange turer – gjerne ca 1 mil i skogen, jeg vil helst gå lenger turer enn det han vil da. 😉

Noen purker kan bli veldig «ville» og plagsomme når dem er i brunst, det flere eiere gjør da er å gi oss noe som heter Improvac, som hjelper mot dette.

Råner (hanngriser som ikke er kastrert) bør bli kastrert før dem er 4 uker gamle (det er ulovlig å kastere etter 4 uker), da dem vil begynne å lukte veldig mye, hvis dem ikke er kastrert – kastrerte hann griser kalles for galter.

Hjørnetennene til råner vokser også hele tiden og må derfor files ned og eller klippes en gang i blandt.

Purker (hunngriser) kan også begynne å lukte veldig svakt når vi er i brunst, jeg lukter litt karri når jeg er i brunst.

Ferier

Når eieren min skal på ferie til for eksempel utlandet, så kan jeg ikke bli med pga VELDIG strenge regler og pga smittefare mellom dyr. 🙁

Mattilsynet skriver følgende om dette på sine sider om reise til utlandet:

 Selv om mange har minigris som kjæledyr, gjelder de samme reglene for innreise til Norge med minigris som for andre griser/svin. Det er strenge regler for å hindre at nye dyresykdommer kommer til Norge. I praksis vil det si at du ikke kan ta med deg grisen noen dager på hytta i Sverige, fordi den blant annet må ha oppholdt seg på samme sted i Sverige i minst 30 dager før den kan komme tilbake til Norge. Etter det må den i isolat i Norge i 2 måneder.

Det kan også være vanskelig å finne noen som vil passe meg, veldig mange er redde for å passe andre dyr enn hunder og katter, da dem ikke er vant til griser, det er også flere dyrehotell som ikke vil passe griser.

Vaksiner

Jeg må bli vaksinert en gang hvert halvår – av en veterinær som har kunnskap om griser – mot noe som heter Rødsjuke, PCV2 og Parvovirus.

Parasitter og midd

Jeg kan fort få innvollsorm (endoparasitter) og må få en ormkur noen ganger, noe som går helt greit.

Jeg kan også få noe som heter skabbmidd, noe som forårsaker intens kløe og som kan gjøre at jeg mister hår og får skorper på huden, spesielt på ørene – jeg har heldigvis aldri hatt skabbmidd! 🙂

Sol og varme

Noe som du kanskje ikke vet, er at jeg ikke svetter, så jeg er veldig følsom mot varme og trenger derfor tilgang til vann og eller gjørme som jeg kan kjøle meg ned med.

Jeg blir også veldig fort solbrent, så jeg må ha på meg solkrem når det er sterk sol ute, noe jeg synes er veldig deilig å ta på, da det lukter så innmari godt ! 😀

Jeg bruker også solbriller hvis det er veldig skarp sol, da øynene mine fort blir irritert.

Litt om aktivisering og stell

Jeg kan også bli lært opp nesten som en hund, jeg kan f.eks. sitte, legge meg ned, gå bakover, osv på kommando.

Klovene mine vokser hele tiden, så de må bli klippet ned ca en gang hver andre måned, noen ganger oftere! (se under utstyr.)

Jeg skal kun bli dusjet hvis jeg er veldig møkkete, ellers kan huden min ble veldig tørr, noe som gjør at jeg begynner å klø veldig mye og kan få sår!!

Jeg røyter også to ganger i året – på våren og høsten for å få nye hår, og da er det fult av hår over alt her jeg bor – det kan nesten se ut som en «svart eng» av hår enkelte steder! 😉

Vi liker som regel å være to eller flere griser sammen, men jeg liker å være alenegris. Jeg ble veldig redd og stresset, når jeg var på besøk hos to andre griser.

Vi bør ha et område som vi kan være på, hvor vi kan grave, leke og kose oss på.

Du lurer kanskje på hva jeg liker å gjøre for å få tilfredsstilt gleden av å kunne grave når jeg er innendørs? Det jeg har funnet ut at er nesten like morsomt som å grave i jorda ute er å grave i dyner, puter, tepper, tøy, gardiner, osv! 🙂 Dyner med mye fjær eller fiber i er det beste jeg vet om, for da kan jeg rive dem i stykker og lage meg et stoooort og fint rede med innholdet ! 😀

Noe av det beste jeg vet om er å grave i jorda og snøen og å utforske nye områder, men når jeg er ute å går tur, så liker jeg helst å gå på kjente steder – men hvis jeg er på et sted som jeg ikke er kjent, så synes jeg det er helt greit også! 🙂

Mange griser kan bli veldig stresset av å være på nye steder, men jeg synes det er helt greit, da jeg har blitt vant til det fra jeg bare var noen få måneder gammel. 🙂

Jeg er også veldig glad i å kjøre bil, men det er nok også fordi jeg har blitt vant til det fra jeg var liten ! 🙂


Hvis du har lyst til å kjøpe deg en minigris og er på Facebook, så anbefaler jeg deg sterkt å bli medlem av gruppen Minigriser. Der får du veldig mye og god innformasjon fra medlemmene.

Du kan også se på sidene til norsk minigrisforening.

Du må også være veldig nøye på hvem du kjøper minigris av, fordi det finnes oppdrettere som feilinformerer og sier blant annet at grisen kan bli 10-15 kg, noe som overhodet ikke stemmer, hvis grisen har et sundt og godt kosthold!